perjantai 9. lokakuuta 2009

Voi ei, olen terveysfasisti!

Urbaani tietosanakirja:
- terveysfasisti
- Omasta ja varsinkin toisten fyysisestä kunnosta ja terveydestä ylihuolehtiva ja hössöttävä ihminen. Yleensä myös ilonpilaaja.


Osuipa oikeaan! ^ ^

Mietin usein, voiko terveydestä kirjoittaa nykyaikana poleemisesti kuulostamatta hössöttöjältä, ilonpilaajalta tai ortorektikolta.

Tulin lopulta tulokseen, että what the heck, munakasta ei synny rikkomatta munia ja ihminen on viime kädessä vastuussa jokaisesta hyvästä teosta, jonka on jättänyt tekemättä. Kuten Voltaire asian muotoili. Ei ole ketään vastuuhenkilöä, jolle pitäisi valmistautua tilittämään koko elämänsä jossain Taivaan porteilla, kun pumppu leikkaa kiinni ja aika jättää. Jäljelle jää vain fiilis, että "asioille tarttis tehdä jotakin". Ei se sen ihmeellisempää ole.

Omia muniaan ei voi suojella kanalauman keskellä kuin tietyn aikaa ja sen jälkeen täytyy muuttaa tapaa suhtautua asioihin ja vastoinkäymisiin, tai vetäytyä selittelemään miksi ei saanut mitään hyvää aikaan ja vaipui itsesääliin.

Ongelmana on syyllisyyden tunne. Miksi tuntea syyllisyyttä, kun voi tuntea voimaantumista, tunnetta eettisestä tarpeellisuudesta, auttamisen halua, kiitollisuutta, pätemisen tarvetta? Tai silkkaa älyllistä tyydytystä jonkin ongelman pohtimisesta, joka voi auttaa ihmisiä?

Ajattelin pitää ohjenuoranani ajatusta, että terveysongelmat eivät ole salaliittoja, on vain inhimillistä epäpätevyyttä ja sokeita pisteitä. Salaliitot pysyvät yleensä salassa jos niitä ylipäätään on olemassa, mutta inhimillisen typeryyden voi aina paljastaa. Viime kädessä meitä rajoittaa vain oma halumme pohtia asioita niiden loogista johtopäätöstä kohti, niin pitkälle kuin tarpeellista ja mahdollista.

Tervetuloa Terveysfasistin maailmaan. Lupaan yrittää herättää tuota halua muissakin.
Au revoir!

6 kommenttia:

  1. Saako ehdottaa tekstivinkkejä? Omaan viestihistoriaasi tiede-foorumilla pohjautuen voisit tuoda esiin raaka-kasvisruokavalion puutteellisuuden, eläinrasvojen hyödyt, epa-dha ja omega 3/6 -suhteiden tärkeyden ja k2-vitamiinin lähteet ja rokkaavuuden.

    Tuntuu että nykyisin ihmiset ovat löytäneet Suomessa rawlivingfood -villityksen, mikä ei ehkä kaikilta osin ole hyvä juttu

    VastaaPoista
  2. Haluutko kirjottaa Guest Articlen Tarzanblogiin D-vitamiinista? Haluisin esitellä jätkän siinä (vaikka videona, ei tarvi jätkän esiintyy jos et haluu) netin kovimpana D-vitamiiniguruna, ja sit antaa jätkän artikkelin puhuu puolestaan! Ja tietty perään linkki tähän blogiin.

    VastaaPoista
  3. Haha kaikkihan me ollaan heti kun poiketaan siitä lammasmassasta niin katseita ja haukkuja alkaa sataa. Ihan sama mitä edes sanot tai kirjoitat, jos aihe on terveys, sinulla on jo leima otsassa ja kukkahattu päässä. ;D

    VastaaPoista
  4. Hei kaikille ja uhosta huolimatta pahoittelut että blogi jäi aiemmin umpioon. Teillä kaikilla on todella hyviä kommentteja !

    Mikahe,

    Noista ehdotuksistasi sanoisin, että olen ajatellut samoja asioita. Tällä hetkellä paleoliittinen näkökulma tuntuu monella tapaa luontevalta ja sillä on - hieman epärealistisenakin versiona - saatu aikaan hämmästyttäviä terveysvaikutuksia (Lindebergin interventiotutkimukset). Se näyttää pesevän virallisterveelliset dieetit ainakin esidiabeteksen ruokavaliohoidossa aivan suvereenisti - kunhan haima edelleen jaksaa tuottaa sitä insuliinia. Tarvitaan pidempiä ja suurempia tutkimuksia eli rahaa - jota tuskin heruu olivatpa tutkimukset miten uskomattomia tahansa. Tämä on todellinen sääli.

    Raakaruokavaliossa on mielestäni hyviä aspekteja, mutten pidä sitä identtisenä paleonäkökulman kanssa. Molempien konsepteja voi kyllä sekoittaa hienosti yhteen, kuten ruoan puhtaus, käsittelemättömyys, alkuoeräisyys, paikallisuus ja niin edelleen. Hyönteisten hyödyllisyydestä ei voi olla eri mieltä! Kuitenkin raw food -näkökulmalle tyypillinen nihkeä suhtautuminen eläinravintoon on hivenen epärealistinen, koska ruokaa on kypsennetty iät ajat ja monet kypsennettyä eläinravintoa syöneet etniset populaatiot ovat usein olleet niitä terveimpiä, eivät niinkään ne kasvissyöjät.

    Yleensäkin antropologia on unohdettu näistä terveyskeskusteluista, vaikka kulttuurien väliset erot ovat myös niiden sisäisiä ja historiallisia. Itse kulttuurintutkijana ajattelen, että nykytutkijoiden taipumus suoralta kädeltä kieltää yli 50 sitten tehtyjä tutkimuksia on valtava virhe.

    Joskus aiemmin viihdytin itseäni ajatuksella, että ihminen olisi evoluutiohistoriallisesti pääasiallinen hedelmänsyöjä ja niinhän se asia taitaa ollakin, mutta näkökulma tulisi myös unohtaa sinne historian hämäriin.

    Muista ehdotuksistasi sen verran, että rasvoja ja rasvaliukoisia vitamiineja tulen käsittelemään paljon, erityisesti kolmatta konsonanttia. Alkuun jopa harkitsin koko blogin pystyttämistä kyseiselle ravinteelle, mutta se tuntuu nyt aika lyhytkatseiselta näkökulmalta. Rasvat ovat aina mielenkiintoinen aihe, mutta käsittely on jälleen ollut mediassa kovin yksipuolista.

    On aika tragikoomista, että maksamalla 10 miljardia D-vitamiinitasojen mittauttamiseen ja väestön D-pillereihin voitaisiin säästää yhdeksän tutkijan mukaan lähes 19-kertainen rahamäärä, eikä asiasta keskustella Suomessa lainkaan. (Grant ym. 2009)

    VastaaPoista
  5. Olli,

    Ehdotuksesi on mainio, kirjoitan hyvin mielelläni tuollaisen Guest Articlen D-vitamiinista! Räyhäämistäni voi lukea kahdesta lehdestä jo joulukuussa, joten paine saada blogi näytämään paremmalta tulee siinä sivussa. Pieni PR on aina hyväksi!

    Dragofix,

    Olen jo tottunut haastaviin ja vaikeisiin aiheisiin sukupuolitutkimuksen parissa. Törmäsin myös lyhyellä aktivistiurallani hämmästyttävään määrään suoranaisia kusipäitä. Sukupuoliasiat muistuttavat terveyskeskustelua siinä mielessä että kumpaakin pidetään tärkeänä, mutta ero on siinä että terveysasioissa meillä on hyvin suuria auktoriteetteja, joilla on varsin yksiselitteistä valtaa ihmisin. Sukupuoliasioissa valta on jakaantunut tasaisemmin, vaikka keskittyykin jossain määrin psykologien käsiin.

    Yritän "kukkahattuilla" vähemmän, perustaa näkökulmiani tieteelliseen tutkimukseen mutta samalla haastaa totunnaista ajattelua. yhteistä näkökulmilleni on terveys korkeimpana arvona ja pyrin karnevalisoimaan tätä jo blogini nimen myötä.

    VastaaPoista
  6. Hei kiva uusi blogi, jonka nyt löysin =) ehdottomasti seuraan ;0)

    Aiotko alkaa jossain vaiheessa päivittämään vähän useammin kuin kerran kuussa?

    VastaaPoista